I debatten om samhällsutveckling är det ofta lätt att falla i fällan att se teknologisk utveckling som antingen-eller i förhållande till andra samhällsförändringar. En vanlig uppfattning är att teknologin driver fram förändring och att regler och lagar bara hindrar denna utveckling. Men sanningen är att det inte handlar om att välja mellan det ena eller det andra.
För att uppnå en hållbar och effektiv samhällsutveckling behöver vi förstå hur teknologisk innovation och förändring av lagar och regler samverkar.
Lagar och regler – en tröghet som skyddar oss
Lagar och regler skapar en struktur som samhället behöver för att kunna fungera på lång sikt. De säkerställer att förändringar inte sker för snabbt eller utan ordentlig eftertanke. Det finns en viktig poäng i denna tröghet, eftersom det motverkar oigenomtänkta förändringar som kan skapa mer problem än de löser. Regelsystem har också fördelen att de, om de är rätt utformade, kan skapa långsiktig stabilitet och påverka samhället över tid.
Tänk på hur maktsystem är utformade för att kontrollera och balansera varandra. Ett exempel är hur politiker och polis styrs av olika kontrollinstanser. I många demokratier står inte politiker över polisen – politiker kan ställas inför rätta och till och med sättas i fängelse om de missbrukar sin makt. Samtidigt behöver polisen en kontrollinstans som rapporterar till politiker, så att inte polisen kan använda sin makt på ett godtyckligt sätt. Det här systemet av ömsesidig kontroll är grundläggande för att upprätthålla rättvisa och förhindra att någon enskild part får för mycket makt. Lägger vi till att detta inte kan ändras inom en mandatperiod utan kräver flera ledare för att ändra skapar vi säkerhet mot orättvist maktutnyttjande. Här ser vi hur lagar och regler bidrar till långsiktig stabilitet och förhindrar maktmissbruk, vilket är en nödvändig funktion för samhällets fortlevnad.
Teknologins snabba utveckling – en förmåga att förändra världen
Teknologisk utveckling har alltid gått snabbt framåt, men på senare tid har den accelerationerats så snabbt att vi inte hinner överblicka dess konsekvenser. Internet är ett tydligt exempel på detta. Det har påverkat allt från hur vi kommunicerar och utbildar oss till hur vi arbetar och handlar. Teknologi och digitalisering har också haft en enorm inverkan på medicin, där nya behandlingar och teknologiska framsteg har lett till förbättrade livskvaliteter och längre livslängd.
Men denna snabbhet har sina utmaningar. Teknologin förändrar ofta system snabbare än samhället kan anpassa sig, vilket kan skapa obalans. En plattformsekonomi, som den vi ser i sociala medier och delningsekonomin, kan exempelvis skapa fördelar för många, men också innebära oönskade konsekvenser, såsom ökade klyftor, exploatering eller ojämlikheter. Här ser vi att teknologin på gott och ont kan revolutionera system som vi inte alltid hinner anpassa lagar och regler för men ibland behöver för att skapa bättre förutsättningar och t.ex. skydd mot ny typ av kriminalitet.
Möjligheterna genom teknologisk utveckling
För att belysa den enorma potentialen som teknologin ger, tänk på ett scenario som för några hundra år sedan skulle ha verkat som en omöjlighet – att vi kan rädda jorden från en meteorit på väg att förstöra planeten. Tack vare teknologisk utveckling har vi idag raketer, avancerade datorer som kan beräkna omloppsbanor och effekter, motorer som kan ta oss ut i rymden och kameror som kan ta extrema bilder av dessa fenomen. Vi har också AI som kan analysera data från århundraden för att förutsäga händelser och ge oss möjlighet att agera.
Tidigare, utan dessa teknologiska framsteg, skulle vi inte ens ha förstått vad som var på väg att hända. Det här visar på den enorma makten i teknologisk utveckling. Om vi använder rätt verktyg kan vi förändra vår värld i grunden – till och med rädda den från en katastrof. Om all denna utveckling skulle styras helt av långsamma regelverk skulle vi inte ha denna möjlighet.
Vad sätter vi i första rummet?
Så vad bör vi sätta i första rummet – det långsamma, men stabila formandet av samhällens regler och lagar eller den snabba teknologiska utvecklingen? Svaret är såklart att vi måste hantera båda delar tillsammans och att vi gjort ett ganska bra jobb hittills. Teknologisk innovation kan öppna dörrar till lösningar som vi aldrig föreställt oss, men utan rätt lagar och regler för att styra utvecklingen riskerar vi att skapa ett samhälle där makt koncentreras till några få, där sociala klyftor växer och där teknologins möjligheter utnyttjas utan att ta hänsyn till långsiktiga konsekvenser.
Det finns också människor som inte gillar förändring, och därför refererar de ofta till lagar och regler som lösningen. Dessa personer ser stabiliteten i det gamla systemet som en trygghet, en barriär mot risktagande och ovisshet. Å andra sidan finns det människor som är beredda att ta risker för att finna nya lösningar på stora problem, och som ser teknologisk utveckling som vägen framåt. Men för att finna den rätta balansen måste vi förstå hur dessa två krafter – den långsamma och den snabba – hänger samman och påverkar varandra.
Att synkronisera lagar och teknologi för en hållbar framtid
Ett konkret exempel på detta är den så kallade twin transition som många europeiska länder arbetar med för att skapa en grön omställning. Det handlar om att använda teknologisk utveckling för att påskynda den gröna omställningen, så att dessa förändringar inte bara sker snabbare, utan också på ett sätt som stärker varandra. Genom att använda den tekniska utvecklingens förändringskraft kan vi skapa en mer hållbar värld utan att digitalisera och befästa system som inte är hållbara. Det är när de inte har gemensamma syften som problemen uppstår.
Det är här lagar och regler spelar en avgörande roll. Vi kan inte bara låta teknologin ta över utan att vi ser till att den inte förstärker negativa strukturer, som miljöförstöring eller sociala ojämlikheter. Genom att införa rätt regler och skapa en miljö för innovation kan vi säkerställa att teknologin används för att lösa våra största problem, snarare än att skapa nya. Att använda teknik för teknikens skull är lika dumt som att referera till lagar för lagarnas skull.
Samarbete för en hållbar framtid
I slutändan handlar det inte om att välja mellan teknologisk utveckling och lagar och regler. Det handlar om att förstå hur dessa två krafter kan samverka för att skapa ett bättre samhälle. Genom att använda den snabba teknologiska utvecklingens potential samtidigt som vi ser till att lagar och regler anpassas för att stödja en hållbar framtid, kan vi skapa en värld där förändring sker på ett genomtänkt och positivt sätt. Det är i detta samspel mellan teknologisk innovation och samhällelig tröghet som vi hittar den största möjligheten till en bättre framtid.
Det handlar som vanligt inte om antingen eller – utan om både och!