Genvägen till att tänka nytt och låsa upp kreativiteten

Att tänka nytt är inte alltid enkelt, särskilt när vi sitter fast i gamla tankemönster och invanda lösningar. Men med hjälp av några kreativa principer kan vi bryta oss loss från det förväntade och hitta nya perspektiv.

Genom att lära dig principerna nedan utantill är du alltid redo att komma med kreativa idéer när du blir ombedd. Om du dessutom tränar lite varje dag på egna eller personliga utmaningar så kommer du framstå som en kreativ tänkare.

1. Använd ett slumpord för att skapa nya kopplingar

Att använda ett slumpmässigt ord är en kraftfull metod för att provocera fram nya tankar. Börja med att ta fram ett ord – kanske från en ordbok, en app, eller bara det första ordet du ser i rummet.

Exempel: Om du arbetar på en idé för framtidens kontor och slumpordet är ”skog”, kan du fråga dig:

  • Hur kan vi skapa ett kontor som känns som en skog?
  • Vad symboliserar skogen (syre, samarbete, växtkraft) och hur kan vi använda dessa element?
  • Kan vi använda naturliga material, ljudmiljöer eller andra idéer som påminner om en skog?

Det startar direkt nya tankar som du inte skulle fått utan slumpordet.
Det handlar inte om att alltid hitta en direkt koppling, utan om att tvinga hjärnan att tänka utanför de upptrampade spåren. I början känns detta konstigt och kanske inte så givande, men ju mer du tränar desto lättare blir det och snart kommer du ha en handfull slump-ord som är rika på egenskaper som du alltid kan ta till för att skapa kreativa idéer till nya utmaningar.

2. Öka, minska, lägg till, ta bort eller ändra ordningen

När du arbetar med en idé, utmana den genom att systematiskt manipulera dess element.

Öka: Vad händer om vi gör detta 10 gånger större?

Minska: Hur ser lösningen ut om vi tar bort 90 % av resurserna?

Lägg till: Kan vi lägga till ett oväntat element som förbättrar funktionen?

Ta bort: Vad händer om vi tar bort delar eller förutsättningar?

Ändra ordningen: Vad händer om vi ändrar ordningen på hur saker görs?

Exempel: Om du designar en ny kundprocess, kan du ta betalt innan kunden vet vad den köper? Kan du ta bort betalning helt och hållet?

Genom att träna in dessa principer kan du tänka på gränserna inom vad som är möjligt. Det funkar bra på processer och service relaterade utmaningar. Det blir som en liten frågelåda som tvingar tankarna utanför boxen.

3. Gör tvärtom

Den här tekniken går ut på att tänka ut en motsatt lösning till din utmaning, vilket kan öppna upp för helt nya insikter.

Exempel: Om du försöker minska matsvinn i en restaurang, tänk tvärtom:

  • Vad händer om vi aktivt försöker öka matsvinnet?
  • Vilka faktorer skulle skapa mer avfall?
  • Hur kan vi använda insikterna från detta för att vända problemet?

Motsatsen till en bra idé är oftast en annan bra idé. Genom att fundera på motsatsen till din nuvarande lösning kommer du förvånansvärt ofta hitta en annan tänkbar lösning. Att tänka tvärtom hjälper dig att identifiera nya områden för förbättring och ifrågasätta antaganden du tidigare tagit för givna.

4. Fråga efter något ”helt nytt”

Ibland fastnar vi i att försöka förbättra det vi redan har, istället för att tänka helt nytt. Tvinga dig själv att lämna gamla idéer genom att be om en lösning som inte bygger på några existerande förutsättningar.

Exempel: Om du utvecklar ett transportmedel, fråga:

  • Vad skulle ett helt nytt sätt att transportera sig vara?
  • Hur skulle vi kunna förse våra transportmedel med energi på ett helt nytt sätt?

Att kräva från din hjärna att den ska skapa något helt nytt gör att den tvingas ifrågasätta de förutsättningar som finns inbyggda i vår föreställning av problemet. Den här metoden bryter alltså ner osynliga hinder och öppnar för mer radikala idéer. Att kräva en helt ny tanke från din hjärna spänner den kreativa muskeln.

5. Fråga efter ”framtidens lösning”

Framtidens lösning tvingar dig att tänka bortom dagens begränsningar och föreställa dig en idealisk värld där alla hinder är borta.

Exempel: Om du försöker lösa ett problem med energiförbrukning, fråga:

  • Hur ser framtidens energilösning ut där vi har obegränsad tillgång till förnybar energi?
  • Hur ser framtidens energiåtervinning ut?

Genom att placera dig i framtiden kan du komma på idéer som annars inte hade varit möjliga. Denna metod gör att du lämnar förutsättningar och öppnar upp för att det finns saker i din omvärld som kan användas på ett nytt sätt.

Kombinera med AI för kreativiteten

Ett ytterligare verktyg för att tänka nytt är att ta hjälp av AI för att skapa rikare bilder och information om ditt problem. Du kan be AI om förslag baserat på dessa principer:

  • Fråga AI om en lösning och använd sedan metoderna ovan för att ha ett rikare utgångsmaterial att vara kreativ kring.
  • Fråga AI om 10 slumpmässiga ord och använd dem för att starta nya tankespår.
  • Be AI om motsatsen eller en framtida lösning.

Kom dock ihåg att AI bygger på befintliga mönster, så det är upp till dig att tolka och anpassa förslagen för att nå verklig kreativitet.

Våga tänka nytt i en komplex värld

I en tid där världen blir alltmer komplex behöver vi nya sätt att lösa problem. Principerna ovan kan hjälpa dig att bryta invanda mönster och hitta lösningar som inte bara är annorlunda utan också kraftfulla. Men kom ihåg – kreativitet är en muskel. Ju mer du tränar den, desto starkare blir den och om du inte tränar den så framstår allt ovant som konstigt och besvärligt

Så nästa gång du står inför en utmaning, plocka fram ett slumpord eller en intränad kreativitetsmetod. Då hittar du garanterat de verkligt kreativa lösningarna!