I vår vardag stöter vi ofta på både komplicerade och komplexa problem, men för många är det svårt att veta exakt vad som skiljer de två åt. Vi kan anta att båda handlar om något som är svårt att förstå, men i själva verket handlar de om helt olika sätt att tänka på utmaningar.
Att förstå skillnaden mellan det komplicerade och det komplexa kan ge oss en bättre förmåga att tackla problem och hitta kreativa lösningar, både på jobbet och i vårt personliga liv.
Komplicerat är något svårt, men förståeligt
Det komplicerade handlar om system eller situationer som, även om de är svåra att förstå, faktiskt går att förstå om man gör en tillräcklig insats. En klassisk metafor för det komplicerade är en klocka. En klocka har många små delar som alla spelar en specifik roll för att hela systemet ska fungera. Det kan vara svårt för den som inte är expert att förstå hur varje liten del fungerar – till exempel mekanismen bakom ett urverk – men det är ändå möjligt att förstå klockans funktion om man tillräckligt noggrant studerar varje del.
Komplicerade problem kräver ofta en djupare förståelse och kan ta tid att sätta sig in i. Det är möjligt att en enskild person inte förstår varje detalj, men genom att arbeta tillsammans eller genom år av forskning kan man komma fram till en förståelse. Ett exempel är de framsteg inom teknik och medicin som har tagit åratal att kartlägga. Trots sin svårighet är dessa system inte komplexa i sig – det handlar om att samla information och pussla ihop informationen för att få en helhetsbild. Detta är ofta utgångspunkten på hur många tänker på forskning.
Ett komplicerat system kräver ofta mycket kunskap för att förstå och fungera, men om en del inte fungerar – som en trasig kugge i en klocka – kommer hela systemet att stanna. Det är ett som i ett linjärt samband, om en komponent inte är på plats, kommer inte systemet att fungera som det ska.
Komplex är mer ett nätverk av beroenden med oförutsägbara effekter
Det komplexa å andra sidan handlar om något helt annat. Komplexa system innehåller så många beroenden och interaktioner mellan olika delar att resultaten blir oförutsägbara. Här finns ofta en slags målkonflikt där en förändring i ett område kan leda till negativa effekter i ett annat. Den här typen av problem kräver ofta mer kreativitet än forskning – det handlar om att hitta nya sätt att tänka på och skapa lösningar.
Ett bra exempel på ett komplext system är trafik. Vi kan säga att trafiken ofta har ett ”normalläge”, där den fungerar som den ska, men om en liten förändring inträffar – som en olycka på motsatt sida av vägen – kan hela trafikflödet påverkas och leda till en trafikstockning, även om olyckan inte var direkt relevant för den sida vi färdas på. I det här fallet handlar det om hur alla bilar och deras rörelser är beroende av varandra, och även om vi vet hur de flesta av dessa beroenden fungerar, så är det mycket svårt att förutspå exakt hur en förändring i systemet kommer att påverka det hela. Även om vi forskar och använder avancerad matematik kan vi alltså inte väga in alla tänkbara aspekter som förutsäger exakt vad som kommer ske.
Det komplexa handlar inte bara om att förstå hur alla delar hänger ihop, utan också om att inse att det finns många möjliga resultat, och att vi inte alltid kan förutsäga dem. Ett annat exempel är målkonflikter inom hållbarhet som påverkar ett komplext ecosystem. Ta t.ex. dilemmat med gatubelysning. Å ena sidan handlar det om att skapa trygghet för människor genom att hålla gatorna upplysta på kvällen, men å andra sidan skapar samma belysning problem för fladdermöss som har sina häckningsområden där.
Lösningen på detta komplexa problem är inte enkel: att släcka alla gatulampor för att skydda fladdermössen skapar en otrygg miljö för människor, medan att hålla lamporna tända skadar fladdermössen. Här handlar lösningen om att hitta en kreativ systemlösning som att använda en annan färg på ljuset som inte stör fladdermössen, men ändå ger tillräckligt med ljus för att människor ska känna sig trygga. Att forksa på respektive problem leder till djupare förståelse av problemet men det är den kreativa tanken som leder snabbast till lösningen.
Cynefin och komplexa system
Ett nyttigt sätt att förstå komplexa och komplicerade system är genom Cynefin-ramverket, som delar upp problem i olika kategorier. I detta ramverk finns fyra huvudsakliga system för att kategorisera oreda, eller något vi inte vet vad det är: det enkla, det komplicerade, det komplexa och det kaotiska. Komplexa problem tillhör den kategori där det finns så många beroenden och osäkra faktorer att vi inte kan förutsäga resultatet – vi kan bara experimentera och observera.
Här kan vara värt att nämna att kaotiska system är komplexa system där förutsättningarna ändras så fort att olika lösningar behövs vid olika tillfällen. I kaotiska system, som i vissa typer av krissituationer, kan vi inte ens förutsäga någonting om resultatet, och vi måste agera snabbt utan att vänta på någon förståelse. Komplexa system, som trafiken eller miljöproblem, kräver att vi tänker kreativt och är beredda på att lösningar kan vara dynamiska och förändras över tid.
Att hantera komplexa problem
När vi ställs inför komplexa problem är det viktigt att förstå att det inte finns någon enkel lösning. Det är inte effektivt att lösa komplexa system genom att bara samla mer information eller genom att gräva djupare i varje del. Istället måste vi vara kreativa och öppna för nya sätt att tänka och agera. Lösningen på komplexa problem handlar ofta om att acceptera att det finns beroenden vi inte helt kan kontrollera och att hitta nya sätt att hantera dessa beroenden.
Att försöka lösa ett komplext problem genom att endast göra en detaljerad utredning riskerar att göra oss fast i att förstå omöjligheterna istället för att skapa lösningar. Här är det ofta kreativitet, samarbete och ett öppet sinne som gör skillnad.
Forskning vs. Kreativitet
I det komplicerade kan vi använda forskning och utredningar för att förstå och lösa problem, medan i det komplexa handlar lösningen ofta om att vara kreativ och hitta nya, innovativa sätt att hantera olika beroenden. Att förstå skillnaden mellan det komplicerade och det komplexa gör oss bättre rustade att tackla utmaningar på ett sätt som inte bara leder till att vi löser problemen, utan också ger oss en större förståelse för de system vi arbetar med.
Så nästa gång du står inför ett problem, tänk på om det är komplicerat eller komplext. Det kan vara avgörande för hur du närmar dig och löser det!