Vi lever i en värld där resurserna redan är i omlopp – från material i produkter som används dagligen till mänsklig kreativitet och kunskap. För att uppnå fortsatt utveckling, och till och med öka tillväxttakten, behöver vi ompröva hur vi ser på just resurser och tillväxt.
Genom att frikoppla ekonomisk vinst från resursuttag och istället maximera värdet i det vi redan har kan vi skapa en hållbar tillväxt. Om vi dessutom omvärderar tillväxt att inte bara innefatta ekonomisk tillväxt kan vi skapa en mer förnuftig och långsiktigt framgångsrik framtid.
Resurserna finns redan – det handlar om att använda dem bättre
I decennier har tillväxt varit synonymt med att utvinna nya resurser: jungfruliga material, energi och mark som skapar nya produkter vi kan sälja. Men i dag står vi inför en ny verklighet. De flesta resurser vi behöver för fortsatt utveckling finns redan i omlopp – i produkter, byggnader, teknologier och till och med i våra samhällen och att fortsätta plocka upp jungfruliga material utarmar vårt jordklot på ett sätt som skapar sämre förutsättningar för vår livskvalitet.
Nyckeln ligger i hur vi förädlar:
- Materialåtervinning: Att i allt högre grad skapa nya produkter från befintliga material minskar behovet av resursuttag. Elektronik som återvinns för att utvinna värdefulla metaller är ett tydligt exempel på hur vi kan skapa nya produkter utan att bryta nya metaller.
- Produktdesign för cirkularitet: Genom att designa produkter som kan demonteras och återanvändas kan vi utnyttja resurser om och om igen utan att alltid behöva gå hela vägen till återvinning. Här måste vi tänka nytt kring hur vi designar produkter.
- Social resursanvändning: Delningsekonomi och samutnyttjande av resurser, som verktyg eller fordon, möjliggör att samma material kan användas av fler utan att kräva nya resurser. Vi måste börja se resurskrävande produkter som sedan inte används som ett slöseri snarare än ett mått på rikedom.
Vi måste alltså i allt större utsträckning ställa oss frågan hur tillväxt kan bygga på det vi redan har istället för att bara ha nya produkter och dess funktion i åtanke.
Frikoppling från resursuttag skapar möjligheter till snabbare tillväxt
När vi frikopplar tillväxt från materialanvändning uppstår en ny dynamik. Det handlar inte längre om att tävla om begränsade resurser utan om att maximera värdet av det vi redan har. Det gör det möjligt att öka takten på utvecklingen utan att belastas av miljökonsekvenser och straffskatter.
Exempel på möjligheter:
- Tjänstebaserade affärsmodeller: Företag kan gå från att sälja produkter till att sälja tjänster, som hyrmodeller för kläder, maskiner eller teknologi. Detta gör att resurser kan användas effektivare och över längre tid. Nya produkter som optimerar tjänster och tjänsteutövande skapar högre värde i framtiden än vad de gjort hittills.
- Reparations- och underhållsmodeller: Tjänster som fokuserar på att reparera istället för att ersätta skapar större ekonomiskt värde när produkterna eller delar till dem redan finns eftersom kostnaderna för avfall kommer öka med varje naturkatastrof.
- Digitalisering: Genom att erbjuda virtuella produkter och tjänster, som musik, utbildning eller rådgivning, kan företag skapa värde utan att använda fysiska resurser.
Affärsmodellerna kan ständigt utvecklas i takt med att behoven och det som värderas ständigt ändras och nu ändras det mot nya värden och värderingar.
En omvärdering av vad som är viktigt driver utvecklingen framåt
För att frikopplingen av behov av nya material och ekonomi ska bli verklighet krävs en förändring i hur vi ser på värde. Traditionellt har vi mätt framgång enbart i ekonomiska och materiella termer – mer pengar, fler produkter, större hus, snabbare bilar. Men framtidens utveckling handlar mer om att maximera välmående.
Värdet av välmående och samhällsinvesteringar:
- Möjlighet till utbildning, hälsa och trygghet skapar samhällen där vi vill leva och bo.
- Möjlighet till kultur och gemenskap skapar sociala sammanhang där vi vill vara.
- Möjlighet till tjänster för sånt vi inte klarar själva gör att vi kan fokusera på sånt som vi vill, vilket ger högre livskvalitet.
- I samhällen där detta inte finns, t.ex. där det råder övervakning, krig eller ojämlikhet vill vi såklart inte åka till och då ska vi värdera detta på rätt sätt och inte bara se till ekonomiska fördelar.
Genom att sträva efter att skapa pengar för att hoppas på ett välmående senare så missar vi möjligheten att skapa välmående direkt som ju är det vi egentligen värderar.
Affärsmodeller i förändring – från konsumtion till förädling
En central del av framtidens ekonomi är att företag anpassar sig till en verklighet där tillväxt ökar och resurser används effektivt. Detta innebär förändrade affärsmodeller som bygger på:
- Värdeskapande tjänster: Fokus flyttas från att sälja fler antal produkter till att förbättra antal kunders upplevelse och livskvalitet och inse att detta inte är samma sak.
- Cirkulära ekosystem: Företag samarbetar för att fokusera på kundens livskvalitet och göra minskad resursförbrukning till ett gemensamt mål mellan företag med betydligt större synergier mellan branscher.
- Långsiktiga relationer: Istället för att sälja produkter snabbt och billigt bygger företag modeller som fokuserar på långsiktig kundnöjdhet och relationer.
Att kunna tänka nytt kring affärsmodellen och att kunna anpassa den blir en konkurrensfördel.
Att tänka evighetslångt skapar obegränsade möjligheter
Om vi slutar se världen som en plats där vi tävlar om resurserna för att öka ekonomin och istället som en plats där kreativitet, innovation och gemenskap är oändliga resurser som kontinuerligt ökar vår livskvalitet, kan vi skapa en ny typ av tillväxt. Denna tillväxt bygger inte på att vi tar mer från planeten utan på att vi skapar meningsfullhet av det som finns.
Låt oss bygga en framtid där kreativitet och innovation gör ständig tillväxt av livskvaliteten möjlig.